marți, 7 august 2012

Psihologia culorilor

Culoarea este un element important al vietii noastre. Tot ce ne inconjoara are o culoare, un parfum sau un sunet. Pornind de la aceasta premisa s-a constatat ca, modul in care ne imbracam si talentul cu care imbinam culorile vestimentare, ofera intotdeauna indicii asupra personalitatii noastre sau a starii morale in care ne aflam. Fiecaruia i se potrivesc doar anumite culori, deoarece fiecare culoare potenteaza un anume tip de personalitate. Iata cateva dintre semnificatiile culorilor: 

Rosu:
Este o culoare dinamica si pasionala, cu un mare impact vizual. Simbolizeaza dragostea, furia, pasiunea si curajul. Rosul este culoarea specifica tipului activ, autonom, competitiv, operativ, dar si a celor agresivi, impulsivi si dornici de succes. Ea simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune  

Portocaliu:
Este o culoare revitalizanta care reprezinta energiile solare si anunta deschidere catre ceilalti si sinceritate; este culoarea fericirii. Firea persoanelor care o prefera este una sociabila, acestea isi vor face intotdeauna multi prieteni si dispune de calitati de comunicare si organizare de exceptie. Galben:
Este o culoare benefica, dar este totodata si culoarea geloziei. Stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate.

Verde:
Este culoarea sperantei. Persoanele care prefera aceasta culoare dispun de un tonus exceptional, sunt amicale si prietenoase, dar poate prea perfectioniste sau autocritice. Este o culoare excelenta pentru realizari financiare, fiind deci culoarea castigului financiar. 

Albastru:
Este o culoare linistitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel si simbolul unei iubiri ascunse. Indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. Este culoarea celor care lupta sa se perfectioneze, care vor sa se schimbe in bine, dornici de a fi ajutati. 

Violet:
Este culoarea persoanelor marcate de spiritualitate. Le place sa invete din experiente si sa citeasca despre vietile altora. Este considerata o culoare regala, asociata, in general, cu luxul, creativitatea, spiritualitatea si tot ceea ce este sofisticat. 

Roz: 

Este intalnita la persoanele tinere aflate in perioada de tranzitie catre maturitate. Vivacitatea este caracteristica acestei culori, iar daca apare frecvent in vestimentatia unei persoane mature indica dorinta acesteia de a trai si de a se bucura de viata. 

Maro:
Este culoarea care infrange extravaganta. Totodata, este culoarea pamantului si a padurii. Transmite sinceritate, putere si maturitate, stabilitate. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt foarte corecte si saritoare. 


Gri

este din punct de vedere psihologic neutru, nefiind stimulativ, caci nu relaxeaza dar nici nu tensioneaza. Griul inseamna neimplicare, actiune mecanica si artificiala.

Negru
poate fi considerat negarea culorii. Insa albul si negrul sunt asemenea celor doua extreme, inceputul si sfarsitul. Negrul induce interiorizare, neliniste sufleteasca, depresie, tristete, dar poate insemna si profunzime, stabilitate, protectie, putere. Preferinta pentru negru poate sa denote renuntare, nemultumire sau revolta. Negrul este asociat cu gravitatea, negativismul,impresia de adancime, lipsa sperantei, regretul, greutatea ostilitatea, distructivitatea, raul si chiar moartea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

deschis la sugestii, idei si reclamatii!!!