duminică, 31 octombrie 2010



Dilema

de George Toparceanu
Ati vazut prea bine ca la consultatii/Doctorii te-ntreaba despre emanatii./Vor sa stie totul: abundenta, faze,/Unii le zic “vanturi”, altii le zic “gaze”.
Dar sa nu va mire daca medicina/Studiaza astazi foarte mult “basina”./Fiindca, biologic, pentru toti e clar,/A basi e un lucru foarte necesar.
Toata lumea bese, asta-i o axioma/Nu intereseaza sunet sau aroma./In privinta asta toti suntem la fel/Floarea nobilimii, preoti, printi, printese,/Papa de la Roma bese si iar bese./Ins-o chestiune trebuie-nteleasa/Fiecare bese, dar la el acasa!/Fara martori merge, tare sau incet,/Nimeni nu-ti dicteaza sa te besi discret
Vrei rafale scurte sau prelungi sa sune/Treaba ta, esti liber, poti sa faci si spume!/Si chiar daca nimeni nu-ti sta imprejur,/Poti sa besi in lege, pana pici in cur.
Eticheta cere, insa, sa fii pudic/Bunul simt pretinde sa nu besi in public./Ce-ar fi, bunaoara, s-auzi pe cutare/C-a basit in public doamna nu-stiu-care/Sau ca domnisoara, profesoara X,/S-a basit in clasa, ieri la 9 fix?
Cum ar fi privite, sau calificate,/Ar mai fi prestigiu, autoritate?/Cine le-ar mai crede fiinte gratioase?/Ar fi socotite niste basinoase.
Dar ma-ntorc acuma iar la medicina/Sa-ti risti sanatatea pentru o basina?/Sa n-o lasi sa iasa daca esti in public,/Fiindca eticheta cere sa fii pudic?
In privinta asta sunt pareri mai multe,/Cine-ar sta pe toate sa le mai asculte?/Astfel, dupa unii poti sa besi oricat/Dar sa stii la vreme sa le strangi de gat.
Poti sa fii acelasi om cu demnitate/De le dai tacut drumu-n libertate/Asta-i o parere, una dintr-o mie/Dar morala spune ca-i ipocrizie.
Ce deosebire intre om si cal/Ar mai fi atuncea sub aspect moral?/Cand te-arati in lume demn, gras si frumos/Si-n realitate esti un basinos?
Cati nu sunt din astia care bes de zor,/Parca stii vreodata ce-i la curul lor?/Dar ramane lege ca e indecent/Sa slobozi la gaze pe esapament.
Fie, cu morala nu te poti certa/Dar mai vine gazul fara voia ta./Suiera si geme, cu prelung ecou/Iar tu ai nesansa sa fii la birou.
In astfel de cazuri, spune, ce te faci?/Sa recurgi la scuze sau sa te prefaci?/Din experienta eu va spun cinstit/Ca nicicand in viata nu am indraznit/Sa recurg la scuze, ar fi fost mai rau/Sa roseasca lumea toata-n jurul meu.
Am tarsit un scaun, am facut ceva,/Ca sa nu se creada c-am basit cumva./Si oricat s-ar spune ca sunt ipocrit/S-au facut si altii ca n-au auzit.
Chiar si-ndragostitii cand admira luna,/Cu sau fara voie, scapa cate una/Dar cu-o tuse seaca, bine regizata/Sau cu-o melodie mai pe nas cantata
Fac sa se ascunda tot, a poezie,/Chiar si nedorita, scurta galagie/Ce-a trecut prin mate si s-a dus in vant/Si care ne-ncurca viata pe pamant.
Dar astfel de cazuri cand ipocrizia/E asociata chiar cu poezia,/Crime moralistii nostri le socot./Caci morala-si baga nasul peste tot.I/n final, tot omul se intreaba trist:/Sa asculti de medic sau de moralist?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

deschis la sugestii, idei si reclamatii!!!