luni, 14 februarie 2011

Mila (harul) iarta si vindeca… / asa oameni sa tot avem in functiile de conducere!!!

Intre anii 1934 si 1945, orasul New York a fost condus de primarul Fiorello La Guardia, “Omuletul cu garoafa la butoniera”. Considerat unul dintre cei mai mari primari din istoria Statelor Unite, La Guardia a revitalizat metropola printr-o serie de constructii si infrastructuri. A initiat programe de binefacere si de asimilare a emigrantilor si a minoritatilor etnice, a zdrobit mafia Partidului Democrat si a restaurat increderea in administratie. La Guardia era foarte popular: putea fi vazut pe masinile de pompieri sau in echipajele de politie. Uneori scotea un orfelinat intreg la fotbal. Cand ziarele din New York intrau in greva, el insusi aparea la postul de radio si citea glume pentru copii.

Intr-o seara geroasa din ianuarie 1935, La Guardia a aparut inopinant in sala de judecata a celui mai sarac cartier din New York. S-a urcat la prezidiu, l-a expediat pe judecator acasa si a preluat el procesele.
Pe rol, urma o batranica, acuzata pentru furtul unei paini. Batrana a explicat ca sotul ei a parasit-o, ca fiica ei era bolnava, iar nepotii plangeau de foame. Patronul brutariei nici nu se gandea sa isi retraga actiunea: “Cartierul e periculos, Inaltimea Voastra. Faptasul trebuie pedepsit, ca sa fie o lectie pentru toti...”
La Guardia a ascultat cele spuse de brutar, apoi s-a intors spre batrana: “Trebuie sa te pedepsesc. Legea nu face exceptii. Amenda 10 dolari sau 10 zile de inchisoare.” Dar, pe cand inca rostea sentinta, si-a bagat mana in buzunar, a scos o bacnota si a indesat-o in palaria sa mare pe care i-a intins-o femeii: “Ia acesti zece dolari si plateste amenda...” Apoi intorcandu-se catre public, a spus cu manie: “Si acum, ii voi amenda pe toti cei din sala cu cate 50 de centi pentru faptul ca locuiesc  intr-un cartier in care o batrana este nevoita sa fure ca sa dea nepotilor ei de mancare! Domnule grefier, fa colecta!” Intr-o clipa, in palarie s-au adunat  47,50 dolari. “Acum, da-i acuzatei. Sa nu mai fie nevoita sa fure!” Pe cand maruntisul era varsat in poala batranei in lacrimi, intreaga adunatura de pungasi, politisti, cetateni cinstiti si violatori ai legii s-a ridicat in picioare, ovationand pe primarul La Guardia.

Mesajul e precis: “Pacatosule, am indepartat vina de la tine. Te-am iertat. Du-te... dar nu mai pacatui. Eu iti port de grija si iti ofer tot ce ai nevoie. Harul meu iti este la indemana. Si iti este suficient

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

deschis la sugestii, idei si reclamatii!!!