duminică, 27 februarie 2011



O poza ce a impresionat lumea, dar nu si pe cei ce isi iubesc semenii!!!

Kevin Carter era un fotoreporter talentat din Africa de Sud. Norocul i-a suras in martie 1993, pe cand se afla in Sudan, langa Ayod. O fetita de cativa anisori se oprise epuizata, in drum spre punctul de ajutor. Deasupra ei se roteau vulturii. Dupa o panda de cateva minute, Kevin a reusit sa imortalizeze una dintre cele mai cutremuratoare imagini: o fetita ghemuita, aproape de moarte, cu un vultur mare, in asteptare, la numai cativa pasi de ea. Dupa ce a facut poza, Kevin a gonit vulturul si... a plecat (dar interesant lucru, e ca nu a dus personal fetita la punctul de lucru... s-a multumit doar cu o poza care urma sa il faca faimos).
Fotografia a aparut in New York Times, iar la 23 mai 1994, Kevin Carter era anuntat ca poza lui a castigat premiul Publitzer, cea mai inalta distinctie din domeniu. La redactia ziarului, a inceput sa ploua cu telefoane. Mii de cititori intrebau: „Fetita? A supravietuit?”
Ziarul a trebuit sa dea o explicatie: „Probabil ca fetita mai avea suficienta putere ca sa ajunga la punctul de ajutor. Dar nu se cunoaste soarta ei.”
Ziarul St Petersburg Times din Florida a dat glas opiniei publice: „Omul care si-a focalizat lentilele ca sa fotografieze corect suferinta fetitei este in aceeasi masura un , un alt in scena.” Rumoarea a amplificat in Kevin un proces de constiinta, tinut pana atunci in subsol. La 27 iulie 1994, la numai doua luni dupa decernarea marelui premiu, Kevin Carter, in varsta de 33 de ani, s-a sinucis. Pe un petic de hartie, a lasat o ultima explicatie: „Sunt deprimat... Sunt urmarit de amintirea vie a copiilor morti de foame...”

Putem spune ca a gresit, dar ramane intrebarea: „De ce a ales sa recurga la acest gest, in loc sa se revanseze fata de ceilalti copilasi care mor de foame in Africa de Sud?”

Un comentariu:

Anonim spunea...

o imagine "globala" a suferintei poate paraliza orice incercare de a face binele. cantitativ, suferinta e enorma, in esenta, existenta umana e dramatica. bine e sa nu vezi mai mult decat poti face. parerea mea...

Trimiteți un comentariu

deschis la sugestii, idei si reclamatii!!!